رابطه نامشروع پیامکی، به عنوان یکی از جرایم خارج از عرف و قانون که کمتر از زنا محسوب می شود، در دادگاه ها مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد.
در این مطلب، به تعریف رابطه نامشروع پیامکی ، انواع آن و نیز مجازات قانونی مرتبط با آن خواهیم پرداخت، تا تصویری روشن از این موضوع را برای شما عزیزان باز کنیم.
آنچه در ادامه این مقاله خواهید خواند
Toggleجرم رابطه نامشروع پیامکی چیست
رابطه نامشروع پیامکی یکی از زیر مجموعه های روابط نامشروع مادون زنا است که در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی به آن اشاره و مجازات تعیین شده است.
بر اساس این ماده، برای چنین روابطی تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری در نظر گرفته شده که میزان دقیق آن به تشخیص قاضی بستگی دارد.
با توجه به اینکه در ماده ۶۳۷ تنها به برخی مصادیق روابط نامشروع اشاره شده و تعریف جامع و مشخصی از رابطه نامشروع مادون زنا وجود ندارد، این پرسش مطرح می شود که آیا رابطه نامشروع پیامکی به عنوان جرم تلقی می شود و آیا برای آن واقعا مجازاتی وجود دارد یا خیر؟
در جواب این سوال باید بگوییم که ، میان قضات دادگاه های کیفری اختلاف نظر وجود دارد.
برخی از قضات با استناد به مصادیق که در ماده ۶۳۷ بیان شده ، رابطه نامشروع را محدود به روابط فیزیکی می دانند، در حالی که برخی دیگر رابطه مجازی مانند رابطه نامشروع در فضای مجازی را نیز شامل این ماده می دانند.
مجازات رابطه نامشروع از طریق پیامک
بر اساس ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی، مجازات رابطه نامشروع دون زنا، که شامل رابطه نامشروع پیامکی نیز می شود، تا حداکثر ۹۹ ضربه شلاق تعزیری است.
این مجازات در مواردی خاص قابل تبدیل به جریمه نقدی است، که به تشخیص قاضی بستگی دارد.
با توجه به حساسیت بالا و پیچیدگی که در قانون برای روابط نامشروع مشخص کرده است ، توصیه می شود پیش از اقدام به هرگونه شکایت، حتماً با یک وکیل کیفری یا وکیل رابطه نامشروع ، مشورت نمایید.
این امر می تواند از بروز عواقب ناخواسته برای خود شاکی جلوگیری کند که شما از آن بی خبر هستید.
در صورتی که امکان مراجعه حضوری یا تماس تلفنی با دفتر وکیل را ندارید، مجموعه آوا دادیار دارای وکیل آنلاین می باشد که به صورت غیر حضوری می توانید سوال های خود را از شخص وکیل بپرسید.
اثبات رابطه نامشروع پیامکی
اثبات رابطه نامشروع، چه زنا و چه دون زنا، در قانون به طور شفاف و مشخص بیان شده است و تنها از این روش قابل اثبات است :
رای اثبات زنا، چهار بار اقرار فرد متهم یا شهادت چهار مرد عاقل یا شهادت سه مرد و دو زن که همزمان شاهد صحنه دخول بوده اند، به همراه علم قاضی، می تواند ادله اثبات رابطه نامشروع باشد.
در رابطه نامشروع دون زنا، اقرار، شهادت و علم قاضی به عنوان راه های اثبات در قانون بیان شده است.
اما در پاسخ به این پرسش که آیا رابطه نامشروع پیامکی قابل اثبات است یا خیر، باید گفت که پیامک، در نظام حقوقی و بر اساس قوانین آیین دادرسی کیفری و مدنی، جزو ادله اثبات دعوا به شمار نمی رود.
مطلب مرتبط : مشاوره حقوقی رابطه نامشروع
بلکه پیامک ها در قالب اماره قرار می گیرند.
یعنی از آن می توان برای کمک به علم قاضی و تصمیم گیری استفاده کرد، اما دادگاه می تواند آن را نپذیرد که آن هم بستگی به دفاع شما در دادگاه دارد.
محتوای پیامک می تواند به قاضی کمک کند تا با بررسی متن و مضمون آن ها به این نتیجه برسد که رابطه میان زن و مرد نامحرم، خارج از عرف و اخلاق بوده یا خیر.
- نکته مهمی که باید به آن توجه کرد، قواعد خاصی است که برای پرینت پیامک های تلگرام یا سایر پیام رسان ها وجود دارد.
- پرینت پیامک ها از طریق مخابرات تنها با دستور قضایی ممکن است و دسترسی به پیام های تلگرام نیز معمولاً از طریق پلیس فتا صورت می گیرد.
- اگر فردی بخواهد برای اثبات شروع به گرفتن اسکرین شات پیام ها کند ، باید به این نکته توجه داشته باشد که امکان جعل پیام ها و تصاویر وجود دارد و تصمیم گیری در خصوص پذیرفتن یا نپذیرفتن آن ها به عهده قاضی است.
مدارک لازم برای اثبات رابطه نامشروع پیامکی
رابطه نامشروع پیامکی، از نظر جرم انگاری، زیر مجموعه دون زنا قرار می گیرد؛ یعنی رابطه ای که شامل معاشقه و لمس یکدیگر بدون صروت گرفتن دخول است.
پاسخ این سوال در بخش بالایی داده شده است.
برای اثبات رابطه نامشروع پیامکی، مدارک لازم شامل پرینت پیامک ها است که تنها با دستور قضایی از مراجع و سازمان های مربوطه قابل دریافت است.
محتوای این پیامک ها توسط قاضی مورد بررسی قرار می گیرد.
اگر قاضی محتوای پیامک ها را مصداق عمل مجرمانه و رابطه نامشروع بداند، ممکن است تا ۹۹ ضربه شلاق به عنوان مجازات برای فرد مجرم در نظر بگیرد.
بیشتر بخوانید : رابطه نامشروع در بارداری
سوالات مطرح شده در مورد این موضوع
سوال ۱: آیا رابطه نامشروع پیامکی هم جرم محسوب می شود؟
پاسخ : هرچند در این نوع رابطه هیچ تماس فیزیکی وجود ندارد، اما اگر محتوای پیامک ها به گونه ای باشد که نشان دهنده رابطه خارج از عرف و قانون باشد، می تواند جرم تلقی شود.
البته این نکته را بگوییم که پیامک ها دقیقاً به چه نحوی رابطه نامشروع را اثبات می کنند، به تصمیم قاضی و پیام های رد و بدل شده بین دو نفر بستگی دارد.
سوال ۲: آیا فقط پیامک ها برای اثبات رابطه نامشروع کافی هستند؟
پاسخ : نه، پیامک به خودی خود به عنوان ادله اثبات دعوا به شمار نمی رود.
پیامک ها تنها می توانند به علم قاضی کمک کنند و قاضی با بررسی آن ها به این نتیجه برسد که آیا رابطه ای نامشروع اتفاق افتاده یا خیر.
سوال ۳: قاضی چطور می تواند از پیامک ها برای صدور حکم استفاده کند؟
پاسخ : قاضی می تواند با بررسی محتوای پیامک ها، به این نتیجه برسد که آیا رابطه میان طرفین خلاف قانون و اخلاق بوده است یا خیر.
اگر پیامک ها شامل محتوای جنسی یا نشان دهنده نیت نامناسب دو نفر باشد، قاضی می تواند آنها را به عنوان نشانه هایی از رابطه نامشروع تلقی کند.
سوال ۴: آیا اسکرین شات پیامک ها ادله می باشد؟
پاسخ : در موارد قانونی، پرینت پیامک ها تنها با دستور قضایی از طریق مخابرات قابل دریافت است.
پرینت پیامک ها می توانند به عنوان مدرک در دادگاه ارائه شوند.
حال اگر فردی بخواهد از پیامک ها اسکرین شات بگیرد، به دلیل امکان جعل یا دست کاری، این مدرک باید توسط قاضی بررسی و تایید شود.
تصمیم گیری درباره پذیرش چنین مدرکی به صلاحدید قاضی پرونده است.