برای تنظیم دادخواست، قیمت ثابتی وجود ندارد و هزینه نوشتن آن بر اساس توافق میان وکیل و موکل ، نوع و موضوع دادخواست مشخص خواهد شد.
مزیت تنظیم دادخواست توسط وکلای آوا دادیار، یک ، یک مشاوره رایگان به مدت ۳۰ دقیقه الی ۱ ساعت خواهید داشت که بر اساس موضوع پرونده به شما می گویند، چگونه در دادگاه دفاع کنید.
دوم، تنظیم دادخواست توسط وکلایی انجام می شود که سابقه فعالیت آنها بیش از ۱۰ سال است.
آنچه در ادامه این مقاله خواهید خواند
Toggleمنظور از تنظیم دادخواست چیست؟
بر اساس ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، آغاز رسیدگی در دادگاه منوط به ارائه دادخواست است.
دادخواست به عنوان نقطه آغازین فرآیند دادرسی و شروع دعاوی حقوقی است.
این متن حقوقی، بستری را فراهم می سازد تا خواهان درخواست خود را از مقامات قضایی کند و خوانده از آن برای دفاع از خود در برابر اتهامات وارده استفاده کند.
اطلاعات درج شده در دادخواست، نقشی کلیدی در جلو رفتن روند قانونی پرونده ایفا می کند.
با تنظیم دادخواست و ارائه آن به دادگاه، طرفین دعوا این فرصت را پیدا میکنند تا ادعاها، دلایل و حقوق خود را مطرح کنند تا دادگاه به این موارد رسیدگی کند.
به بیان ساده تر، دادخواست نه تنها اولین گام قانونی برای شروع رسیدگی در دادگاه محسوب می شود، بلکه می تواند بر رای قاضی تاثیر بگذارد.
بخش های تشکیل دهنده دادخواست
اجزای اصلی دادخواست حقوقی شامل موارد زیر است:
- مشخصات خواهان ( شخصی که درخواست رسیدگی دارد )
- مشخصات خوانده ( شخصی که خواهان از او شکایت دارد )
- خواسته : باید به صورت دقیق خواسته خود را بنویسید.
- ضرر مالی : اگر ارزش آن ریالی است ، باید عدد را درست وارد کنید.
- منضمات دادخواست: در این بخش، ادله و مدارک لازم برای اثبات ادعای شما باید ضمینه آن شود.
- شرح دادخواست: شما باید خواسته ای که دارید و اتفاقاتی که بین شما و خوانده رخ داده است را به صورت کامل بنویسید.
فرق دادخواست و لایحه
وشتن لایحه به هر نوع متنی گفته می شود که توسط طرفین دعوا نوشته شده و به مقام قضایی ( قاضی پرونده ) ارائه می شود. لایحه درخواست هایی است که دو طرف از قاضی پرونده دارند.
در دعاوی حقوقی، خواهان برای اعلام خواسته خود نیاز به دادخواست دارد، زیرا آغاز رسیدگی قانونی تنها با ارائه و تنظیم دادخواست ممکن است.
تنظیم دادخواست شامل نکاتی است که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم.
برای راهنمایی و اطلاعات بیشتر در زمینه تنظیم لایحه، می توانید به بخش مربوطه مراجعه کنید تا از جزئیات و نکات کلیدی آن آگاهی یابید.
فرق دادخواست با شکواییه
وقتی جرمی رخ می دهد، فردی که آسیب دیده این حق را دارد به دادسرای محل وقوع جرم برای درخواست رسیدگی و پیگیرد قانونی مجرم شکایت ثبت کند.
شما قبلش برای ثبت شکایت باید به صورت کتبی آن را مطرح کنید که به آن شکواییه گفته می شود و با به صورت کامل در مقاله تنظیم شکواییه برای شما توضیح داده ایم.
فرق شکواییه با دادخواست در ماهوی ( رسیدگی ماهیتی ) بودن آن است. در شکواییه شما درخواست مجازات مجرم در دارید اما دادخواست به دنبال احقاق حق خود هستید.
به عنوان مثال، اگر شخصی مال شما را به سرقت ببرد، با ارائه شکواییه درخواست مجازات سارق را دارید، اما اگر کسی بدهی خود را پرداخت نکند، با ارائه دادخواست درخواست مطالبه وجه خود را دارید.
هچنین در پرونده های کیفری از “احضاریه” و در پرونده های حقوقی از “اخطاریه” برای مطلع کردن طرف مقابل نام می برند.
تنظیم دادخواست آنلاین
ممکن است به دلایلی تمایل داشته باشید که شخصاً و بدون کمک وکیل، پرونده حقوقی خود را پیگیری کنید.
اگر پرونده ای حقوقی باشد، تنظیم دادخواست اولین قدم شما است که اگر هزینه وکیل نمی خواهید پراخت کنید بهتر است آن را یک وکیل مسلط بنویسد.
می توانید برای این مورد از خدمات وکیل آنلاین گروه وکلای آوا دادیار استفاده کنید. وکلای آوا دادیار می توانند دادخواست شما را به صورت آنلاین و با دقت و براساس خواسته شما بنویسند.
برای نگارش و تنظیم دادخواست آنلاین می توانید درخواست خود را از طریق شماره های داخل سایت ثبت کنید یا در شبکه های اجتماعی رسمی آوا دادیار درخواست دهید.
آیا تنظیم دادخواست وکیل نیاز دارد؟
نقش وکیل در تنظیم دادخواست از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وکیل با داشتن دانش حقوقی، تجربه عملی، دادخواستی معتبر و منطبق با قوانین دادگاه برای شما عزیثزان می نویسد.
وکیل دادگستری با شنیدن حرفهای موکل و مدارکی که دارد ، تمامی جنبه های حقوقی را بررسی می کند و سپس شروع به نوشتن دادخواست می کند که همگی براساس ماده قانون های موجود می باشد.
بخش | شرح |
---|---|
عنوان دادخواست | دادخواست (مثلاً دادخواست مطالبه وجه، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی، و غیره) |
مشخصات خواهان | نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره ملی، نشانی، شماره تماس |
مشخصات خوانده | نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره ملی، نشانی، شماره تماس |
خواسته | موضوع دعوا و درخواست اصلی خواهان (مثلاً مطالبه مبلغ مشخص، اجرای تعهد، الزام به انجام کار) |
بهای خواسته | ارزش ریالی خواسته (در دعاوی مالی) یا ذکر اینکه خواسته غیرمالی است |
دلایل و منضمات | اسناد و مدارک اثبات کننده ادعا (مثل قرارداد، رسید، شاهدان، مدارک نمایندگی و غیره) |
شرح دادخواست | شرح وقایع و ادعاهای خواهان با ذکر مستندات و دلایل قانونی، و خواسته ای که از دادگاه دارد |
امضا و تاریخ | امضای خواهان یا وکیل وی و تاریخ تنظیم دادخواست |
نکاتی برای تنظیم دادخواست
در تدوین دادخواست، رعایت اصول شکلی اهمیت بالایی دارد. این اصول، شامل درج دقیق اطلاعات طرفین دعوا و بیان خواسته و ارزش مالی آن ، پایه یک دادخواست قانونی و معتبر است.
اما علاوه بر نکات بالا ، موارد زیر را هنگام آماده کردن یک دادخواست در نظر بگیرید :
- ادعای مطرح شده باید بر مبنای حقی باشد که در زمان ارائه دادخواست قابل مطالبه باشد. نباید درخواستی مشروط یا مربوط به آینده باشد که هنوز هیچ مشکلی رخ نداده است.
- شخصی که اقدام به طرح دعوا می کند، باید به طور مستقیم از نتیجه ( حکمی که قاضی می دهد ) دادرسی بهره مند شود.
- در صورتی که شخصی غیر از خود خواهان دادخواست را می خواهد ثبت کند، باید از طرف خواهان سمت داشته باشد، مثلا وکیل او باشد.
- خواهان باید از لحاظ قانونی اهلیت ( صلاحیت دارا شده حق و اجرای آن ) لازم برای طرح دعوا را داشته باشد. البته در مواردی خاص، مانند دعاوی غیرمالی توسط افراد سفیه ( عدم توانایی تشخیص امور مالی ) ، استثنا وجود دارد.
- خواسته باید چارچوب قانونی داشته باشد. برای مثال، درخواست وجوه حاصل از فعالیت هایی مانند قمار یا رباخواری، رد خواهد شد.
نحوه ثبت دادخواست
اگر تصمیم دارید، یک شکایت حقوقی ثبت کنید، دفاتر خدمات قضایی جایی است که باید به آنجا مراجعه کنید.
شما اگر وکیل ندارید، دادخواست نوشته شده را همراه مدارک به نزدیکترین دفاتر خدمات قضایی می برید و پس از گرفتن نوبت از آنها میخواهید آن را برای شما ثبت کنند.
توجه داشته باشید، باید قبلش در سامانه ثنا ( عدل ایران ) عضو باشید و اگر نیستید جای نگرانی نیست و از خدمات قضایی میخواهید شما را در این سامانه نام نویسی کنند.