اولین گام مهم که وراث برای تعیین وضعیت اموال و ماترک متوفی باید بردارند، اقدام به انحصار وراثت است. که تنظیم دادخواست انحصار وراثت اولین گام برای این کار است.

انحصار وراثت در واقع گواهینامه ای رسمی است که به درخواست وراث یا هر ذینفع دیگری ( از جمله طلبکاران متوفی ) توسط مراجع قضایی صادر می گردد.

این گواهینامه، اطلاعات مهمی همچون تعداد وراث، مشخصات و نسبت آن ها با متوفی و سهم هر یک از آن ها از ماترک را شامل می شود.

مرجع صالح برای تنظیم دادخواست انحصار وراثت و ارسال آن برای تقسیم ترکه ، شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی است.

وراث با در دست داشتن مدارک لازم می توانند این دادخواست را به شورا تقدیم کنند. نحوه نگارش دادخواست انحصار وراثت بسیار مهم است و روند رسیدگی را افزایش می دهد.

در این مقاله، به طور جامع به بررسی نکات کلیدی در تنظیم دادخواست مربوط به این موضوع خواهیم پرداخت که از یک وکیل انحصار وراثت برای تدوین آن مشورت گرفته ایم.

نمونه دادخواست انحصار وراثت

رسیدگی به دادخواست انحصار وراثت و نحوه آن

گواهی حصر وراثت به دنبال ارائه دادخواستی به شورای حل اختلاف و طی مراحلی که در قانون امور حسبی تعیین شده است، صادر می گردد.

این فرآیند با بررسی دقیق اسناد و مدارک توسط دادگاه آغاز می شود و پس از پرداخت هزینه های مربوطه توسط متقاضی، درخواست وی یک بار در یکی از روزنامه های عمومی یا محلی منتشر می شود تا به اطلاع عموم برسد.

اگر ظرف مدت یک ماه از تاریخ انتشار آگهی هیچ اعتراضی از سوی ذینفعان به دادگاه ارائه نشود، دادگاه بدون نیاز به برگزاری جلسه و بدون دعوت از وراث، گواهی حصر وراثت را صادر می کند.

این گواهی، شامل اطلاعاتی نظیر مشخصات وراث، نسبت آنها با متوفی و سهم هر یک از آنها از ماترک است.

نمونه تنظیم دادخواست انحصار وراثت

نحوه تنظیم دادخواست انحصار وراثت به طور کلی به شرح زیر است، اما با توجه به تعداد وراث، مشخصات متوفی و سایر جزئیات ممکن است تغییراتی داشته باشد که بهتر است با یک وکیل ارث مشورت داشته باشد:

خواهان:

نام و مشخصات یکی از وراث کافی است (به عنوان مثال: آقای/خانم …)

خوانده:

نام و مشخصات سایر وراث (به عنوان مثال: آقایان/خانم ها …)

وکیل یا نماینده قانونی:

در صورت وجود وکیل، نام و نام خانوادگی وکیل ذکر می شود. ( در صورت داشتن وکیل تمامی مراحل توسط خود او انجام می شود و نیازی به ارائه دادخواست از طرف شما وجود ندارد )

خواسته یا موضوع و بهای آن:

تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت

دلایل و مستندات پیوست دادخواست:

  • گواهی فوت متوفی
  • شناسنامه متوفی
  • کارت ملی متوفی
  • شناسنامه وراث
  • کارت ملی وراث
  • اظهارنامه مالیات بر ارث
  • کپی شناسنامه وراث
  • کپی سند ازدواج (در صورت وجود)
  • استشهادیه (در صورت وجود)

شرح دادخواست:

باسلام،

احتراماً به استحضار می رساند: شادروان (نام متوفی) فرزند (نام پدر متوفی) با شماره شناسنامه (شماره شناسنامه متوفی) در تاریخ (تاریخ وفات) در محل اقامت خود واقع در (نشانی محل اقامت) دار فانی را وداع گفتند. متوفی پیرو مذهب (نام مذهب) بوده و وراث حین الفوت ایشان عبارتند از:

آقا/خانم (نام همسر دائمی)

اینجانب و خانم ها (نام فرزندان دختر)

آقایان (نام فرزندان پسر) که همگی پیرو مذهب (نام مذهب) می باشند. دارایی های به جامانده از متوفی مطابق با گواهی مالیات بر ارث پیوست شده به دادخواست می باشد. با توجه به موارد فوق، تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را دارم.

دادخواست انحصار وراثت

سخن پایانی

دادخواست انحصار وراثت به عنوان یک بخش از حقوق امور حسبی ، نقشی مهم در فرآیند تعیین و تحریر ترکه پس از فوت متوفی دارد.

این فرآیند با شناسایی دقیق وراث، تعیین نسبت آنان با متوفی و مشخص کردن سهم هر یک از آنان از ماترک، به وضوح اهمیت خود را نمایان می سازد.

تنظیم دادخواست انحصار وراثت، که از طریق شورای حل اختلاف و با رعایت تشریفات و مقررات قانونی صورت می گیرد، اقدامی است که از عدالت و انصاف در تقسیم اموال میان وراث اطمینان حاصل می کند.

این مرحله از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا هرگونه کوتاهی در ارائه مدارک دقیق و اطلاعات صحیح می تواند به تعارض ها و اختلافات خانوادگی دامن بزند.

از این رو، تهیه و تنظیم صحیح “دادخواست انحصار وراثت” نه تنها امری ضروری، بلکه اساسی است. با رعایت اصول حقوقی و مقررات قانونی، به وراث اجازه می دهد تا به صورت منصفانه و عادلانه از اموال متوفی استفاده کنند و تقسیم آنها را بدون بروز مشکلات و اختلافات انجام دهند. به این ترتیب، دادخواست انحصار وراثت به عنوان یک فرآیند قانونی، تضمینی برای اجرای عدالت در تقسیم ماترک به شمار می آید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
Picture of آوا دادیار
آوا دادیار

گروه وکلای آوا دادیار با تیمی مجرب از وکلا تمای تلاش خود را می کند که به تمامی سوال های شما پاسخ بدهد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از وکلای مجرب سوال بپرسید

گروه وکلای آوا دادیار با داشتن وکلای متخصص در دعاوی ملکی و ورشکستگی ،  دعاوی کیفری، و دعاوی شرکت ها و اسناد تجاری و مطالبات و دعاوی خانواده و طلاق و متخصص در سایر موارد حقوقی، یک تیم کامل و با تجربه با بیش از ۱۰ سال سابقه در امر وکالت می باشد.